HELM OP, FLUO TOP!

Mos en Smos toonden hoe het moet, vooral in deze donkere dag: HELM OP, FLUO TOP!
Vanaf maandag kunnen we stickers verdienen. Wie de fluo aanheeft, verdient een sticker op zijn persoonlijke kaart. Fietsers die ook een helm dragen, verdienen een extra sticker!
Zijn alle stickerkaarten van de klasgenoten vol, dan belonen we onszelf met een zelfgekozen beloning.
Zijn alle klassen 10 dagen volledig in orde met de fluojas, dan krijgen we 10 min. extra speeltijd!
FLUO ER OP LOS!

Waarom gooi je niet zomaar een bananenschil weg?

Het 1ste kleuter heeft als MOS thema FRUIT. Ze zijn volop bezig met de onderzoeksvraag: Waar is de bananenschil goed voor?                                                Hieronder lees je het antwoord op deze vraag. Zeker doen, je zal bijleren!

Deze week is juf Rosa met een delegatie in alle klassen op bezoek geweest om hun bevindingen te delen met alle anderen.

Samen met oudere leerlingen zullen de kleuters biologische producten maken om te gebruiken in onze moestuin en fruittuin.

ter info:

Bananenschil helpt om jeuk van een muggenbeet te stoppen

Ook last van die constante jeuk van die irritante muggen die je gestoken hebben? Wrijf met de binnenkant van een bananenschil over je muggenbeet en de jeuk verdwijnt. Heerlijk gevoel! En als de muggenbeet na een tijdje weer begint te jeuken, wrijf je er gewoon weer met een bananenschil overheen. Makkelijk toch?

Bananenschil maakt je tanden witter

Wrijf een stukje van de binnenkant van de schil zachtjes 2 minuten lang over je tanden en laat het merg er dan 5 tot 8 minuten op terwijl je je mond open houdt en met je tong vanaf blijft. Daarna veeg je het er met een doekje af. Bij dagelijks gebruik zou je na een paar weken effect moeten zien.

Bananenschil om splinters te verwijderen

Snij een stukje bananenschil af en plak de schil met de binnenkant over de splinter. Laat de bananenschil een tijdje zitten en de splinter komt los te zitten waardoor je hem er gemakkelijk uit kunt halen.

Bananenschil als compost

Voeg bananenschil(len) aan je compost en je zal heel snel merken wat voor verschil het maakt. Regenwormen zijn verzot op rottende bananenschillen.  Compost zou rijker zijn aan voedingsstoffen.

Bananenschil tegen bladluis

Bladluizen zullen hun boeltje pakken als je stukjes bananenschil ongeveer 2 cm onder de grond bij de stam van de plant begraaft of rond de plant legt.

Bananenschil als voedsel voor dieren

Een bananenschil (eventueel in stukjes) kan je geven aan je (huis)dieren als voedsel. Vooral kippen vinden dit erg lekker. Sommige konijnen houden ook van een bananenschil. Wees er wel zeker van dat de schil gewassen is.

DE SCHIL VAN DE BANAAN BEVAT MINERALEN : mangaan, kalium en magnesium.

WAAROM  NIET  EENS  PROBEREN!!!!!!!!!

 

Luchtkwaliteit meten

Misschien hoorde of zag je het in het nieuws, misschien zag je ze al hangen op onze school: de meetbuisjes van Greenpeace.
Greenpeace doet een onderzoek naar de luchtkwaliteit op scholen.
Wij doen hier aan mee !
Vandaag hingen de leerlingen de meetbuisjes op drie plaatsen op:
– aan de schoolpoort (langs de straat)
– op de speelplaats (kant van de tuin)
– in het klaslokaal van het 4de leerjaar
Met dit onderzoek wil Greenpeace nagaan of de lucht die we op school inademen gezond of ongezond is.
Na een maandje sturen we de buisjes op voor analyse.
We kijken alvast uit naar het resultaat van het onderzoek ! 

Oproep van MOS en SMOS

MOS-bericht: 

De winter komt eraan en dan blijft de fiets soms wat langer in de garage staan. Om toch te blijven zorg dragen voor het milieu kan je net zoals MOS en SMOS ook CARPOOLEN. Carpoolen is kinderen uit verschillende gezinnen in één auto naar school vervoeren. Idealiter rijd je via een beurtrolsysteem. Zo moet je de dagelijkse schoolverplaatsingen niet altijd zelf maken en mag je toch verwachten dat je kind veilig op school en weer thuis geraakt.

Kijk hieronder maar eens naar de voordelen van carpoolen.

  • Milieuvriendelijker: door te carpoolen vermindert het aantal wagens op de weg. Je draagt dus bij tot het beschermen van ons milieu en dat van je oogappels.
  • Veiliger: het aantal auto’s aan de schoolpoort vermindert.
  • Goedkoper: dagelijks een omweg maken om je kind naar school te brengen is duur: een omweg van 5 km kost je jaarlijks zowat 540 euro. Je kunt brandstofkosten besparen door kosten te delen of om beurt te rijden.
  • Tijdswinst: je kinderen naar school brengen houdt vaak een omweg in en kost extra tijd. Carpooling laat toe die tijd te delen en te verdelen over verschillende bestuurders.
  • Sociaal: door andere(verkeers-) ouders te contacteren, kun je je kennissenkring uitbreiden en actiever deelnemen aan het sociale leven van je kinderen.
  • Minder stress: Verplaatsingen tijdens de spitsuren zijn dikwijls stresserend en tijdrovend. Op de dagen dat jouw kinderen meerijden met iemand anders, blijven die ongemakken je alvast bespaard.
  • Door kinderen vertrouwd te maken met poolen, leer je hen in de toekomst kritischer nadenken over mobiliteit.

FIETSPOOLEN, VOETPOOLEN kan natuurlijk ook! Dat is ook zorg dragen voor het milieu.

 

Groe(n)tjes Mos en Smos